donderdag 31 mei 2012

Different type of bearings

Today we also got some information about different bearings and when they should be applied.

Weight of the Hovercraft

Now we made a calculation of the weight of the design we search for sub-system parts on the market.

Techno-Drawing

Today we were pleased with a lesson of technical drawings. Because of my educational level my drawing level is already relatively high. To prove this, i made a drawing.

woensdag 30 mei 2012

Erasmusbrug

Today we made a soldered model. The cause of making this model is to feel how strong/fast/cheap soldering can be. We soldered a model of the Erasmus- bridge in Rotterdam in Holland.

maandag 28 mei 2012

How much forces can a bolt handle?

To make a solid decision which size and class of bolt we need, i made a calculation of the forces in and around the bolt which is to be mounted on the engine frame.

Change of used language

Specially for my friends from the United States of America and Germany:
From now on my blogs will be written in English.

System design

Well yes. Our system design can be summorized up on one A4 sheet.

woensdag 23 mei 2012

N- D- & M lijn berekeningen

Berekeningen kunnen lastig zijn. Gelukkig is dit voor het basisframe van de hovercraft niet zo.

dinsdag 22 mei 2012

De moraal van dit verhaal

Vandaag heb ik een les ethiek genoten. Het ging over de verantwoordelijkheid van mij als toekomstig ingenieur. Tot hoe ver ben ik verantwoordelijk voor mijn werkzaamheden? Wij hebben een verantwoordelijkheids matrix gemaakt over de Challanger. Dit gaat over een raketlancering van de NASA die is gefaald dankzij directie- management beslissingen en/over ontwerpslagen. Zie onderstaande link voor de film over het fiasco.

http://www.youtube.com/watch?v=uwipEpNT6Qw

Ik als ingenieur ontwerper voel mij verantwoordelijk voor het effect dat mijn ontwerp of oplossing op het milieu, op de maatschappij en betrokkene partijen heeft. Een voorbeeld:

Wanneer mijn ontwerp minder had kunnen verbruiken was dit beter geweest voor het milieu. Terwijl als ik mijn ogen open had gehouden, dit misschien voorkomen had kunnen worden. Overdreven gezien: Als ik een tandje harder had gewerkt, was ik er misschien achter gekomen dat er een simpelere oplossing is voor het voeden van de motor, waardoor het milieu minder belast werd.

Wanneer ik in mijn carriĆ«re ethische beslissingen zal moeten maken kan ik dat nu gegrond doen. De verantwoordingsmatrix kan mij helpen in hoeverre ik mij verantwoordelijk kan voelen. Hier speelt mijn moreel namelijk geen rol in. Ethiek houdt voor mij zaken en menselijkheid gescheiden.

maandag 21 mei 2012

Bezoek aan de Shell eco-marathon

Om alvast kennis te vergaren voor de eerste opdracht van volgend jaar zijn we naar de Shell Eco marathon gereisd. Ik moest informatie opdoen over het materiaalgebruik van de earodynamische delen van de voertuigen. Het blijkt dat het materiaalgebruik niet afhankelijk is van earodynamica tot een snelheid van gem. 50 km p/u! Tot die snelheid is enkel vormdesign van groot belang. Zie de foto voor de bron!


Tweede fase: System Design

De tweede fase van dit ontwerpproces dient er voor structuur te krijgen in het ontwerpproces. Onze probleemstelling is: Hoe kunnen we een radiografische voertuig bouwen die over land en water kan manoeuvreren en voedingssupplementen kan droppen in een straal van 10 meter bij de juiste boei ?

Er is een plan van aanpak gemaakt en we hebben de eerste bepalingen over het systeem gedaan. Zo hebben we bijvoorbeeld bepaald dat we de voedselpakketten niet gaan verschieten maar laten vallen. Dit bespaard veel energie maar moet wel nauwkeurig gebeuren! Ook hebben we al een aantal eisen en wensen over de hovercraft opgesteld. Dit hebben we gedaan a.d.h.v. analytische en empirische bepalingen.

Het handige hier aan is dat we weten welke kant we op gaan ontwerpen. We hebben bepaald welke systemen er in de hovercraft komen en welke sub-systemen er zullen zijn. Op naar de volgende fase!

Eerste fase: Procesplan

In de eerste fase hebben wij een basisontwerp moeten maken voor het ballenkanon van de hovercraft. Deze dient er voor het voedsel voor de mosselen te verschieten. Op deze foto staat het eindresultaat! Op het moment dat er met een afstandbediening een signaal wordt gegeven loopt de lucht van het zwarte luchtreservoir door een ventiel. Van dit ventiel gaat hij in de cilinder achter het ballenmagazijn. Deze cilinder drukt de voedselbal met een veer uit de loop. Hierdoor schiet de voedselbal weg. Kortom, een interressant elektrisch, pneumatisch en mechanisch stukje techniek.

First Arduino Elektrical eXperience!

Dit is een filmpje van een aantal oefeningen die ik voor een opdracht van school heb gedaan.
Deze oefeningen doelen er op de basisprincipen van elektronica te leren begrijpen.

http://www.youtube.com/watch?v=Lhsw1PMcoC0&list=HL1337587989&feature=mh_lolz